SIFFROR

Du har säkert hört talas om någon som är "bra på siffror" och det stämmer säkert att vissa har lättare för att komma ihåg tal än andra. Men alla gör fel med siffror ibland och anledningen är att siffror är väldigt abstrakt information för vår hjärna att behandla. Vi har också stora svårigheter att ta till oss statistisk information och vi tolkar eller behandlar nästan all data vi kommer i kontakt med. Det gör det svårt för oss att vara helt säkra på om det verkligen var 67% som produktiviteten ökade, om dosen skulle vara 235 mg eller om favoritlaget verkligen har 54 eller 55 poäng i tabellen. För att komma ihåg många siffror, årtal, koder och tal krävs det något annat. Minnesmästare föds inte med en natrulig talang. Att lära sig memorera över 1000 blandade siffror inom loppet av en timme kräver egentligen bara en sak utöver vad vi redan talat om - att lära dig läsa.

 

När en minnesmästare ser en lång rad av tal ser han egentligen inte siffrorna.. Varje siffra görs om till ett ljud. Ljuden bildar ord. Orden blir bilder. Bilderna placeras ut i minnespalatset.

 

Varje siffra motsvarar en konsonant. Så här ser listan ut:

 

0 - S, Z, C

1 - T, D

2 - N

3 - M

4 - R

5 - L

6 - J, SCH, CH, SH

7 - K

8 - V, F

9 - P, B

 

Som du ser har flera siffror fler än en konsonant. Det beror på att det egentligen inte är bokstaven som är intressant - utan dess ljud. T och D låter helt enkelt väldigt likt. För siffran 6 fungerar också G om det låter som i gevär eller giraff. För siffran 7 fungerar G om det låter som godis, glass eller gruva. Om du lär dig "koden" för att läsa i siffror har du gjort större delen av jobbet. För de flesta görs varje ord om till två siffror. Det innebär att de första två konsonantljuden på lustan ovan avgör vilka siffror ordet utgör. Dets spelar ingen roll om det finns 7 ljud till efter de två första som skulle bli siffror. Anledningen till det här är såklart att det blir för svårt att hitta ord till alla sifferkombinationer annars. Genom att varje ord blir två siffror är det också enkelt att hålla koll på hur många siffror du lärt dig. 

 

banan - 92

godis - 71

tall - 15 (även om det är två L - det är bara ett ljud)

lamm - 53

Skola - 07

osv

 

MARTIN NILSSON

minnesexpert, minnig

Kommer snart

Halmstad, Sverige

Email:martin@minnig.se