PLATSER

Tänk dig att du står utanför din ytterdörr. Du öppnar dörren och går in i din hall. Redan nu är du på väg in i ditt första minnespalats. Tekniken att placera ut bilder på bekanta platser kallas så. Ett minnespalats innehåller ett visst antal bekanta platser som du kan färdas i utan att vara där, det räcker att sluta ögonen och se rummen framför din inre blick. Ett minnespalats kan vara både ett riktigt hus, som ditt hem, jobb eller skola. Men det kan också vara ett påhittat, kanske baserat på en bok eller film. Det viktiga är att du verkligen känner att du kan se platsen framför dig. Testa själv att gå en runda genom ditt hus. Beroende på antal rum så borde du kunna få fram någonstans mellan 5 och 10 platser i ditt hus utan problem. Om du bor i ett hyreshus kan din promenad börja vid entrédörren, trappuppgången är nästa plats och så vidare. Låt varje rum bli en plats. 

 

När du gått rundan färdigt i ditt huvud så testa att gå den direkt igen. Det gick antagligen mycket lättare och snabbare andra gången. Testa också att gå den baklänges så att du verkligen är säker på vilken ordning alla platser kommer på. 

Location, location, location. Det här kapitlet börjar som ett mantra från en fastighetsmäklare men även när det gäller minnet handlar allt om var du sparar din information. Om jag ber dig att tänka på något som du kan, vilken är huvudstaden i Norge? Vem är president i USA? Vad har du för personnummer? Hur gör du då för att hitta informationen? En på ytan enkel uppgift - du har oftast inga problem att hitta informationen men egentligen har du ingen aning om hur det går till. Du tänker på det, du hoppas på det bästa och för det mest går det bra - du kommer faktiskt ihåg det du hoppades på. Men det finns ett bättre sätt att göra det på. Ett sätt som innebär att du vet exakt vart du ska leta och som bonus kommer du också veta vad du glömt, eller ännu inte lärt dig, men samma säkerhet som det du faktiskt kan. Din hjärna kan, med lite övning, fungera precis som en bra gps. Kommer du ihåg skillnaden på att känna igen och komma ihåg? Skillnaden ligger oftast i hur många ledtrådar vi ger minnet. Genom att skapa platser där vi sparar det vi vill komma ihåg gör vi också dina minnen lättare att känna igen. Det gillar din hjärna väldigt mycket.

Nu har du gjort ditt första minnespalats. Men vi är inte färdiga ännu. Även om du kommit en bra bit på vägen behöver vi fler platser för att verkligen göra ditt minnespalats användbart. Prova nu att göra om varje plats till 3 olika platser. Istället för platsen "utanför din dörr" är platsen nu delad i tre: ringklocka, namnskylt och handtag. Gör samma sak med övriga rum. Helt plötsligt har du tre gånger så många platser som du nyss hade. Så här skrev en deltagare på en av mina kurser om sin upplevelse av att börja arbeta med minnespalats:

 

"Utan att använda sig av färdplaner är risken stor att man blir av med mycket av den information man vill minnas. När vi började med minnestekniker förstod jag inte riktigt hur grundläggande det egentligen var att placera de visuella bilderna som fanns inuti huvudet på bekanta platser utan fokuserade snarare på mina påhittade föreställningar. Det jag märkte efter ett tag var att dessa bilderna blev röriga och svåra att komma ihåg då de inte sattes i något direkt sammanhang, det var även svårt att veta om jag hade glömt något av orden då jag inte kunde gå tillbaka och kontrollera det genom en promenad. Det är av den anledningen bör man använda sig av en promenad med en bestämd färdväg så att man inte glömmer bort ordningen på de ord eller siffror man ska memorera. När jag så småningom knäckte nöten och förstod vikten av att utgå från någon slags miljö blev det betydligt enklare för mig att memorera."

 

 

MARTIN NILSSON

minnesexpert, minnig

Kommer snart

Halmstad, Sverige

Email:martin@minnig.se