LEKTION

Här hittar du alla lektioner i minne och minnestekniker som du behöver

Lektion: 0

 

PROLOG

Allt du vet om minnet är fel. Trots att du använder ditt minne dagligen och tror att du vet hur du lär dig bäst talar mycket för att det inte är sant. Idag vet vi att alla lär sig på samma sätt - men vi är inte vana att göra det och förhåller oss olika till det.

 

Lektion 1

 

BILDER

Alla tänker i bilder, men du vet kanske inte om att det gäller även dig. Här får du lära dig varför det är lättare att komma ihåg att du nyss såg en björn än att du för en stund sedan träffade Björn.

 

Lektion 2

 

PLATSER

Ditt spatiala tänkande är fantastiskt. Här lär du dig använda det för att placera ut all din kunskap. 

 

Lektion 4

 

NAMN

Varför är det så svårt att minnas någons namn? Har du kommit så här långt vet du antagligen det. Men det finns hjälp att få. I lektion 4 får du råd som gör att du inte glömmer bort någons namn igen.

Lektion 5

 

SIFFROR

Vår hjärna gillar inte siffror. De är abstrakta och betyder inget, trots att de innehåller mycket information so mkan vara viktig för oss. Tänk om siffror kunde ersättas med något som är lätt att minnas?

 

 

Lektion 6

 

BINÄRA TAL

Det finns ingen, åtminstone på ytan, mer abstrakt information än binära tal. Ändlösa rader av ettor och nollor. Här lär du dig på rekordtid att komma ihåg långa rader av slumpmässiga ettor och nollor.

Lektion 7

 

HISTORISKA ÅRTAL

När dog Napoleon? Vilket år kröntes Gustav Vasa? Mängden årtal som kan vara bra att känna till kan göras lång. Det finns ett väldigt enkelt sätt att komma ihåg årtal. 

Lektion 8

 

KORTLEK

Det finns få sätt att visa skillnaden mellan att använda minnestekniker och naturligt minne som är lika tydliga som en blandad kortlek. Inom en timme kommer du kunna säga exakt vilken ordning kortleken är sorterad i.

 

Lektion 9

 

KLARA PROV

Skulle provet gå enklare om du fick ha med dig en fusklapp in i salen? Då kommer du ha nytta av det här. Skillnaden är bara att det här är inte fusk, det är ditt minne som blivit bättre.

Lektion 10

 

HÅLLA TAL UTAN MANUS

Gillar du att titta på färg som torkar? Då är chansen stor att du också tycker om när någon läser innantill när de håller tal. Här lär du dig att klara dig utan manus. Gör dig själv - och din publik - en stor tjänst och läs mer här.

MARTIN NILSSON

minnesexpert, minnig

Kommer snart

Halmstad, Sverige

Email:martin@minnig.se